History - Gedragsrichtlijnen

 

 

plan

Paadje 1 : Eerste padje als je van de weg komt.
Paadje 4 : Aan de bank, daar staan de meesten.
Paadje 6 + 7 : Erg geschikt bij Zuid-West of Zuidenwind en laagwater, hier is altijd voldoende water.

History

De Oesterdam is aangelegd in het jaar 1986 . Deze dam moest er voor zorgen dat binnenvaart schepen omgehinderd tussen de Rotterdamse en Antwerpse zeehaven hun goederen konden vervoeren. De Oesterdam zorgt er namelijk voor dat er geen getijde meer is op deze scheepvaart route, het Schelde-Rijn kanaal. Al snel werden de slikken aan de westzijde (Oosterschelde) van de dam uitgeroepen tot natuur gebied. Het is nu een stilte gebied voor vogels ... ssssssssssssst. Dus niet te hard schreeuwen als je je eerste front loop staat!

Al snel na de aanleg werd er op de Oesterdam gesurft . Door de ligging kan er met bijna elke wind richting gesurft worden. Er is namelijk niets in de buurt dat de wind tegen kan houden. Het water oppervlak is (voor al bij hoog water) groot, genoeg ruimte om te surfen dus En toch bied het bescherming. Er is namelijk weinig stroming en geheel "omrand door land".

De Oesterdam wordt nu vooral bevolkt door surfers uit het Antwerpse. Het is voor hen namelijk de dichtst bijzijnde surfspot. Er zijn wel een paar nadelen aan de Oesterdam. Zo zal er geen club- of horeca ruimte gebouwd mogen worden. De " rotsen " kunnen ook zorgen voor een aardige hindernis op weg naar het water. En tenslotte nog de " oesters ", de naam "oesterdam" hebben ze namelijk niet per omgeluk gekozen ...

Maar misschien is dit ook wel het mooie aan de Oesterdam; grote verschillen tussen laag en hoog water, wat weer voor veel "surf variatie" zorgt, ongerept, weg van alle (commerciële) drukte, ...

" Surfpaadjes ": In 2003 realiseerden we met onze club, in samenwerking met Rijkswaterstaat, dat 3 extra surfpaadjes werden aangelegd. Deze bijkomende paadjes bevinden zich t.h.v. de volgende hectometerpaaltjes (op de hoofdweg) :
+ 3,7 : Dit bevindt zich bij het oprijden van de Oesterdam. Het is ideaal bij hoog water en bij o.a. Z-ZO-wind. + 5,3 : Dit bevindt zich een 300 meter voor de laatste slagboom. Het is goed bij laag water en alle windrichtingen. + 5,7 : Dit bevindt zich net voor de laatste slagboom. Het is ideaal bij laag water en bij N-NW-NO-wind. Tevens biedt dit paadje de mogelijkheid OM MET GROTE VINNEN BIJ LAAG WATER TE KUNNEN VAREN ! ! ! ! ! ! ! ! Al deze bijkomende paadjes zorgen voor een betere spreiding van de surfscene. De paadjes zijn met witte verf aangeduid en het gladde groen wordt met een hogedrukreiniger verwijderd, in samenspraak met de locale verantwoordelijken van Rijkswaterstaat.

" Kiten ": Bij laag water en Z-ZW-wind kan men kiten op de Oesterdam.  GA NOOIT KITEN OP OESTERDAM BIJ AANLANDIGE WIND EN/OF HOOG WATER ! ! Volgens de Rijkspolitie ter plaatse is 1  kite-ongeval mogelijk voldoende voor volledig verbod ! ! ! ! ! ! ! ! Zie je dus een minder ervaren kiter risico lopen, maan deze dan beleefd aan om tot rede te komen a.u.b.

Om het alle surfers zo goed mogelijk naar hun zin te maken hebben de leden van de OBC enkele regels/richtlijnen/tips opgesteld. Vergeet ze niet te lezen voor je op de Oesterdam komt surfen. Ze zijn te vinden onder het kopje Regels.

 

Route naar Oesterdam

Vanaf Ring Antwerpen :
Volg op De Ring Antwerpen: Bergen op Zoom.
Als je in Nederland komt ga je de A58 op richting Goes/Vlissingen.

 

De eerste afslag op de A58 sla je af, richting Tholen, Rilland.
Boven op het viaduct rechts, richting Tholen.
Je rijdt naar beneden,


Ga beneden links richting Tholen.
Na ongeveer 3 km ga je weer links, richting Tholen, je rijdt nu de Oesterdam op. Na ongeveer 3 km ga je links de langzaam verkeersweg op (loopt parallel aan de weg waar je op reed).
Let op want er staat een bord met een surfer "rechtdoor", maar dit verwijst naar de Speelmans platen.
Je ziet nu de witte koppen al op het water staan, geef nog 1 km gas, parkeer je auto (niet voor de paadjes).

 

 

Tips

Bij laag water:
Z-ZW-W-wind: best paadjes thv van de laagwaterlijn gebruiken, beste wind.
NW-N-NO-wind: best meest noordelijke paadje (net voor slagboom) gebruiken, zo win je direct hoogte en betere wind.

Bij hoog water:
ZO-Z-ZW-wind: best meest zuidelijke paadje gebruiken, beste wind. Als je naar het ZW-surft (opkruist) kun je daar bovendien zelfs bij hoog water overal staan! Hier loopt nl een grote zandplaat.
W-NW-N: overal goed.
N-NO: best meest noordelijke paadje gebruiken, zeker bij NO, beste wind.

W-wind is puur aanlandig en zorgt bij hoog water vaak voor problemen om in en uit het water te komen, zeker als de rotsen net onder zijn. Bovendien kan het gladde groen voor bijkomende hinder zorgen.

O-wind is puur aflandig, meestal vlagerig en wordt bij laag water vaak te veel geremd door de dijk. Bij hoog water blijft het water goed vlak.

De paadjes zijn gemarkeerd met witte verfstrepen en dus makkelijk terug te vinden.

Draag steeds surfschoentjes, zeker bij laag water. Op vele plaatsen liggen nl oesters die vlijmscherp zijn.

 

 

 

 

Enkele richtlijnen:

Bij deze enkele regels/ richtlijnen/ tips die het surfen op de Oesterdam nog plezanter maken. Deze regels zijn door de leden van de OBC opgesteld. Wij raden U aan ze goed door te lezen , en wij hopen dat U zich er aan wilt houden .

Zeilen altijd vast :
De surfspot is gelegen aan een doorgaande weg, pas dus op met het oversteken van deze weg.

Nog belangrijker: zorg dat je surfspullen nooit over deze weg heen waaien, dat is namelijk erg zonde van je nieuwe boardje. Dus leg je zeil nooit los op de dijk! Dus of vast aan een board, of met het ophaalkoord aan een paaltje vast gemaakt. ( ter info: als er ooit een wegwaaiend zeil een ongeluk zou veroorzaken, wordt het surfen op de oesterdam verboden, bron = betrouwbaar ).
Leg nooit je zeil los op het schuine gedeelte van de dam. Als je zeil en board niet in 1 keer naar het water kan dragen, leg dan je zeil aan de paaltjes vast, breng je plank naar het water (leg hem op het slik), en breng daarna je zeil. Koppel ze aan elkaar en surf weg.

Oppassen bij oversteken !:

Let op het  verkeer op de "Langzaam verkeersweg".

Er komen hier vaak wielrenners en tractoren voorbij, beiden weigeren snelheid af te nemen. Dus pas op als je net je mast uit je auto hebt gepakt en naar het gras wil lopen!
Voordat je te water kan moet je (bij laag water) eerst nog door enkele meters rotsen. Dit is niet een zodanig groot probleem, want er zijn enkele paadjes gemaakt. Houd deze paadjes vrij van planken, zeilen en andere troep! Omdat iedereen van deze paadjes gebruik wil maken is het slim om hiervoor geen auto's te parkeren (ook beter voor je auto). Iedereen loopt hier namelijk langs met zijn surfspullen, niet iedereen heeft deze spullen nog onder controle met windkracht 5!

Troep opruimen :
Neem alle troep die je mee nam naar de dam ook mee terug. Of gooi het in de afval bakken. Dus laat blikjes en zakjes niet slingeren. Ook het folie in nieuwe zeilen kan in een afval bak. Je bent te gast !

Surf schoentjes aan :
Ze hebben het niet voor niets " Oester dam" genoemd.

Ga nooit kiten op de Oesterdam bij aanlandige wind en/of hoog water ! ! ! ! ! ! ! !
Volgens de plaatselijke Rijkspolitie is 1 kite-ongeval mogelijk voldoende voor een totaal verbod ! ! ! ! ! ! ! ! ! 

 

Voorrangsregels

·         De persoon die rechtdoor gaat heeft voorrang op de persoon die van koers veranderd.
·         Als twee surfers naar elkaar toe surfen (de een heeft zijn zeil over stuurboord, de andere over bakboord), dan heeft de surfer met zijn zeil over bakboord voorrang.
·         Als twee surfers in dezelfde richting surfen(beiden hebben de zeilen over bakboord, of bieden over stuurboord), dan heeft de surfer aan lij voorrang.

Bakboord : als je achter de surfplank staat (neus naar de neus van de plank) aan de linker kant. Zeil over bakboord is dus: je zeil aan de linker kant van je plank. Dit houdt in dat als je surft je rechter hand/voet voor is.

Stuurboord : als je achter de surfplank staat (neus naar de neus van de plank) aan de rechter kant. Zeil over stuurboord is dus: je zeil aan de rechter kant van je plank. Dit houdt in dat als je surft je linker hand/voet voor is.

Loef : de zijde het dichtst bij de wind. Een surfer aan loef is dus de surfer die het dichts bij de wind is (waar de wind vandaan komt).

Lij : de zijde het verst van de wind af. Een surfer aan lij is dus de surfer die het verst van de wind af is.